Kuchnia chorwacka

Kuchnia Chorwacji wyróżnia się bogactwem wyjątkowych smaków i aromatów. Swoją różnorodność zawdzięcza zarówno wpływom państw europejskich np. Węgier, Grecji czy Włoch jak i azjatyckich (niektóre potrawy pochodzą z Turcji lub krajów arabskich). Degustacja popularnych chorwackich przysmaków to wspaniałe dopełnienie podróży, które pozwoli bliżej poznać barwną i niezwykle intrygującą kulturę mieszkańców.

Czego więc spróbować na wakacjach w Chorwacji? Zacznijmy od tego, że potrawy spożywane przez Chorwatów w kontynentalnej części kraju przygotowywane są przede wszystkim na bazie mięsa np. baraniny, jagnięciny lub wieprzowiny. Zdecydowanie rzadziej jada się drób. Dania sporządzane na wybrzeżu składają się natomiast z ryb, owoców morza, warzyw oraz oliwek. Są lżejsze i zdrowsze od potraw popularnych w głębi kraju.

Kuchnia Chorwacka

Do najpopularniejszych chorwackich przysmaków zalicza się m.in. purica s mlincima, czyli różne rodzaje indyka podawane z makaronem, a także burek (plastry mięsa zapiekane w cieście). Oryginalnym smakiem wyróżnia się także črni rizoto, czyli ryż z kałamarnicą. Przebywając w Chorwacji, warto również wybrać się na malowniczą wysepkę Pag, gdzie wyrabiany jest przepyszny regionalny paški sir, czyli owczy ser podawany często w ramach przystawki lub wykorzystywany jako dodatek do potraw np. nadzienie do mięs. Wśród słynnych chorwackich alkoholi króluje zaś rakija (znana również w Grecji) oraz likiery: pigwówka, orzechowica i traverica.