Chorwackie napoje

Chorwacja to przepiękny kraj na wymarzone wakacje. Oprócz cudownych miejsc, które koniecznie trzeba zobaczyć warto też zapoznać się z kulinarnymi zwyczajami, by nie pominąć żadnego smakołyku, który czeka tutaj na spragnionych nowości turystów. Można to spokojnie odnieść również do chorwackich trunków, które są tu dość istotnym elementem każdego dnia, zwłaszcza kawy.

Picie kawy dla Chorwatów jest prawdziwym rytuałem, który wiąże się z ich ulubionym sposobem na spędzanie wolnego czasu. Zazwyczaj podaje się ją w małych filiżaneczkach ze szklanką wody. To oczywiście espresso. W głębi kraju możemy spotkać takie określenie na ten rodzaj kawy jak obćna kaya czy kaya. Cappucino to kapućino, a kawa z dodatkiem mleka nazywana jest tu kaya s mlekom. Herbata to ćai.

Restauracja w Chorwacji

Chorwacja kusi także trunkami alkoholowymi, które są tu naprawdę wyśmienite. Niewątpliwym specjałem jest prośek – słodkie wino deserowe, wysokiej jakości i oczywiście naturalne. Jego wyjątkowy smak otrzymuje się dzięki długiemu leżakowaniu oraz specjalnymi metodami produkcji.

Z piw jasnych warto spróbować Oźujsko, Karlovaćko, Laśko Zlatorog a także PAN. Z piw ciemnych natomiast przede wszystkim Tomislawa. Oprócz tego w Chorwacji królują słodkie likiery, takie jak maraskino. Otrzymuje się go z gorzkiej dzikiej wiśni dalmatyńskiej, do której dodaje się jaśmin, gorzkie migdały oraz wanilię.

Niezwykle popularna jest również rakija. To trunek, który powstaje z przefermentowanych owoców, a tworzona w domowych warunkach może mieć nawet do 70% alkoholu. Ma różne nazwy w zależności od tego, jakich owoców lub ziół używało się do jej powstania.

Zapisz

Zapisz